fallback

Силен спад за цената на петрола

Котировките на черното злато отново показват висока волатилност, за момента в САЩ цените са над 70 долара за барел

18:41 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола регистрира поредното си рязко движение, като този път посоката му беше надолу. След значителния ръст на котировките от вчера и тази нощ, когато черното злато поскъпна с над 5 на сто, днес котировките отново поеха надолу.

Новината, че Организацията на страните износителки на петрол ще проведе извънредна среща за обсъждане на големия спад в цената на суровината в четвъртък имаше ефект върху пазара едва няколко часа, през които котировките се повишиха заради прогнози, че доставките от ОПЕК ще бъдат понижени.

След като ефекта от това премина, цената на черното злато отново пое рязко надолу. До момента ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол губят 4,7 на сто спрямо вчерашното си затваряне и на борсата в Ню Йорк се котират по 70,80 долара за барел.

В Лондон понижението е още по-драстично и възлиза на 5 на сто. Така контрактите за доставка на барел Брент през декември вече се търгуват по 68,48 долара за барел.  

С днешните си понижения котировките се отдалечават на над 50 на сто от рекордните цени, регистрирани през юли. Тогава барел от американския лек суров петрол стигна цена от 147,27 долара и мнозина анализатори предрекоха, че черното злато ще достигне нивата от 200 долара за барел още тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:31 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още