fallback

Неравенството в доходите между половете се дължи на личен житейски избор

Преди 30-годишна възраст такова неравеснтво почти не съществува, показва британско проучване

09:23 | 22.10.08 г.

Разликата във възнагражденията между мъже и жени няма нищо общо с дискриминация от работодателите, сочи демографско проучване във Великобритания, цитирано от DailyMail.

Според проучването разликата в заплатите се определя от индивидуалния житейски избор на хората.

Решението на милиони майки да поставят децата си пред кариерата е посочена като една от основните причини за неравенството в доходите на жени и мъже, която проличава след 30-годишна възраст.

Преди това разликата в заплащането е около 1% в полза на силния пол.

Докладът се публикува в момент, в който този въпрос е поставен под строго наблюдение. Политици и активисти за равенство казват, че е скандално жените да бъдат лишавани от доходи, на които имат право.

Разликата между заплащането обикновено се измерва спрямо средна надница на час, което показва, че мъжете получават със 17,2% повече от жените.

Маргарет Просър от Комисията за равенство към правителството, заявява, че жените на пълен работен ден са „измамени с 330 хил. паунда за целия си живот.“

От друга страна обаче Джон Шекълтън, преподавател от University of East London, твърди, че реално разлика в заплащането почти не съществува преди 30-годишна възраст.

Той казва, че мъжете работят повече часове на ден при по-опасни условия и са изложени на по-голям риск от уволняване. От друга страна, жените, които за известен период се оттеглят от работната сила, надхвърлят по численост с 5:1 мъжете, които си позволяват подобни отпуски.

В свой труд той посочва, че несемейни, овдовели или разведени жени печелят повече от мъжете с такъв статут, но разликата между заплащането на мъже и жени в семейства с три деца е 19%.

Друг довод в подкрепа на неговата теза е, че жените студентки обикновено избират предмети като психология или педагогика, които определят по-нискодоходна кариера. Малко са жените, които избират математика или машиностроене, специалности, които биха донесли по-високи доходи.

Широко разпространеното вярване, че разликата в заплащане между половете е отражение на дискриминация от страна на работодателите говори за невежество и е безполезно при този дебат, казва Шекълтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:18 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още