fallback

Големите банки в Полша сменят собствениците си заради кризата

Вече се продава дъщерната компания на американската AIG - AIG Bank Polska, очаква се продажбата на активите в страната на Fortis

17:15 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големите банки в Полша може да сменят собствениците си заради разразилата се световна финансова криза, съобщава полско радио, цитирано от РИА Новости.

В близките месеци се очаква тотално разместване на полския банков пазар, тъй като чуждестранните собственици на банки, които са засегнати от финансовата криза, са готови да продадат своите активи в страната, които са 71% от активите на банковия сектор, твърди полското радио.

Независимо от уверенията на полското правителство и централната банка, че в банковия сектор на страната не се очакват сериозни сътресения, няма съмнение, че полските банки ще почувстват върху себе си световната финансова криза, смятат експерти.

Между европейските банки, силно пострадали от кризата, е белгийско-холандската Fortis Bank, която притежава две полски банки - Fortis Bank Polska (чиито услуги ползват половин милион клиенти) и Dominet Bank. Анализатори считат, че чуждестранните собственици ще бъдат принудени да продават своите банкови активи.

Вече се продава дъщерната компания на американската AIG - AIG Bank Polska. Предполага се, че ще сменят собствениците си и водещите полски банки Citi Handlowy и Pekao.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още