fallback

Бившият премиер на Тайланд осъден за корупция

Присъдата е две години затвор, след като съдът доказа злоупотреба с власт

13:07 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бившият министър-председател на Тайланд – Таксин Шинаватра е бил обвинен в корупция и осъден на две години затвор от върховния съд на Тайланд, съобщи BBC. Смята се, че той е използвал политическото си влияние, за да помогне на жена си да закупи земя от държавна агенция на занижена цена.

Двойката напусна страната и се установи в Обединеното Кралство през август, твърдейки, че няма да получат справедлива присъда. Решението на Върховния съд идва точно по време на нарастващо напрежение между поддръжниците на бившия лидер и тези на неговия опонент.

Това решение е първото от серия дела, заведени срешу Таксин. От няколко седмици протестиращи претендират за оставката на правителството, твърдейки, че то е прекалено приближено на Таксин.

Администрацията на министър-председателя Сомчай Вонгсават, който е съпруг на сестрата на Таксин, е била образно казано парализирана от протестите. Според кореспонденти присъдата няма да успокои множеството протестиращи, които са се настанили пред офиса на министър-председателя за последните два месеца.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:22 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още