fallback

Пропастта между богати и бедни в развитите страни се задълбочава

Рискът от бедност се е изместил от по-възрастните хора към децата през последните 20 години в страните от ОИСР

12:53 | 21.10.08 г.

Пропастта между богати и бедни се е задълбочила през изминалите 20 години в повечето развити страни, което е довело до увеличаване на детската бедност, сочи последният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от АФП.

„Пропастта между богати и бедни е нараснала в над три четвърти от страните от ОИСР през изминалите две десетилетия“, заявяват от организацията, която обединява 30-те водещи икономики в света.

Икономическият ръст от последните десетилетия е облагодетелствал богатите повече от бедните, се посочва в доклада, озаглавен „Нарастващо неравенство: Разпределение на доходите и бедност в страните от ОИСР“.

В страните от ОИСР средният доход на най-богатите 10% от населението е средно близо девет пъти по-голям от този на най-бедните 10%.

В Канада, Германия, Норвегия и САЩ се наблюдава най-голямо задълбочаване на пропастта между богати и бедни, докато в Гърция, Мексико и Великобритания тази разлика намалява.

Опасността от обедняване е най-голяма в страните с най-голяма разлика между заплатите и с най-ниска социална мобилност. Освен това този риск се е изместил от по-възрастните хора към децата и младите.

„Хората около пенсионна възраст са с най-голямо увеличение на доходите си за последните 20 години, като бедността сред пенсионерите е намаляла в много страни. При децата обаче бедността се е увеличила“, пише в проучването.

Бедността сред децата сега е далеч над средната за населението като цяло. „Това се случва въпреки факта, че благосъстоянието на детето е ключов фактор за развитието му като възрастен“, пише в доклада.

Бедността сред децата нараства в страни като Германия, Чехия, Канада и Нова Зеландия.

Тя е по-ниска обаче в страни, където голяма част от жените работят, посочва при представянето на доклада днес в Берлин един от авторите му - Майкъл Фьорстър.

Правителствата в развитите страни отделят повече средства за социални политики, за да възпрат тенденцията към все повече неравенство. Без тези разходи задълбочаването на пропастта би било още по-бързо, посочват от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 21.10.08 г.
fallback
Още от Свят виж още