fallback

Бернанке обяви подкрепата си за спасителния план

Според ръководителя на Фед икономиката на САЩ е изправена пред риска от „продължително забавяне“

18:03 | 20.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителят на американския Федерален резерв Бен Бернанке е на мнение, че за възстановяването на американската икономика може да е необходим още по-голям от предложения от правителството пакет от мерки.

„С икономика, която вероятно ще остане слаба през следващите няколко тримесечия, и на фона на риска от продължителното й забавяне, разглеждането на пакет от фискални мерки от страна на Конгреса изглежда адекватно“, заяви специалистът пред Бюджетната комисия в Камарата на представителите, цитиран от MarketWatch.

Днешното изказване на Бернанке е вторият път за настоящата година, когато той изразява подкрепа за фискални стимули. Това се наблюдава доста рядко при изявленията на централните банкери, които обикновено пледират, че проблемите в икономиката могат да бъдат отстранени чрез монетарни похвати.

През пролетта Конгресът прие пакет от мерки, който включваше данъчни отстъпки в размер на 600 долара за всеки американец.

Бернанке предложи Конгресът да въведе „мерки, които да подобрят достъпа до кредити за потребителите, желаещите да придобият жилище, бизнеса“. Той не предостави детайли за това, което смята за правилно.

В коментара си за сегашната икономическа ситуация Бернанке заяви, че вижда някои окуражителни сигнали, че сковаването на кредитните пазари отминава. Причина за това са станали безпрецедентните координирани опити за глобално въздействие върху кризата и стъпките за рекапитализация на големите банки.

„Прекалено рано е да оценяваме пълния ефект от мерките“, каза Бернанке, като изрази увереност, че финансовата система ще започне да функционира нормално и кредитните пазари ще се върнат към традиционните си функции. „Това означава, че стабилизацията, макар да е съществена първоначална стъпка, няма да премахне бързо предизвикателствата, пред които е изправена икономиката“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още