fallback

Разследват вероятни манипулации на цените на акциите в САЩ

Потенциалните измами са ставали по време на аукциона в последните минути на търговията на борсата в Ню Йорк

16:37 | 20.10.08 г.

Комисията за надзор на финансовите пазари в САЩ обяви, че започва разследване на няколко инвестиционни компании, които може да са били замесени в ценови манипулации, предаде Bloomberg.

Според регулаторите, някои компании умишлено са манипулирали цените на акциите към края на търговските сесии, за да избегнат натиска от техните брокери да разпродават. Тези манипулации може да са причинили разлики в над 100 пункта при индекса Dow Jones в последната минута на търговската сесия.

Средната разлика в последните минути на търговията на компании като McDonald's, General Electric Co. И 28 други компании от индекса Dow Jones е била 0,6 на сто, което е станало причина за разследването. Тази разлика е почти 8 пъти по-голяма от средната преди три месеца. Това е значително увеличение във волатилността дори когато вземем под предвид турбулентните финансови пазари през последните месеци.

Според регулаторите, тези манипулации са изключително опасни тъй като допълнително подриват доверието към вече страдащите пазари.

Ако е имало такива манипулации, то те са ставали през аукциона в последните минути на търговията. По традиция това е времето с най-интензивна търговия, заедно с първата минута от търговската сесия. Брокерите нямат право да анулират поръчки през последните минути, но определени трейдъри работещи за NYSE наричани „специалисти“ могат да пускат малки поръчки които леко да повишават цената и така да продадат голяма партида в последните секунди на вече по-висока цена.

„Ако повишиш цената като купиш 100 акции, за да продадеш 1 000, тогава хората които са измамени са тези които са купили на надутата цена“, коментира пред Bloomberg Джон Кофи от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Един от най-фрапантните случай на тези потенциални манипулации е движението на цените на акциите на McDonald's на 10 октомври. Тогава книжата на компанията се повишиха с 14 на сто от 50,55 долара за акция до 57,78 долара за акция по време на аукциона през последните минути. След което, трейдърите обявиха цена на затваряне 53,35 долара за ценна книга което направи дневния ръст на акциите 2,4 на сто.

Манипулациите на цените на затваряне може да са от изключително значение тъй като на тяхна база се изчисляват сетълментите на опционните и фючърсните договори, използват се като гаранция за кредити, изчисляват се компенсации и заплати на директори и цени при сливания и придобивания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още