fallback

Заместват ни с Румъния за проекта „Южен поток“?

По неофициална информация Газпром иска да промени марщрута на газопровода заради възникнали сериозни проблеми

15:42 | 20.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

В края на миналата седмица ръководителят на руския газов гигант Газпром Алексей Милер е провел в Москва преговори с ръководителите на румънските компании Transgaz и Romgaz, на които е ставало въпрос за привличане на Румъния към проекта „Южен поток” и възможността тя да замени България в проекта, пише вестник „Комерсант”, позовавайки се на собствени източници.

Според изданието желанието на Газпром да измени маршрута на планирания газопровод, свидетелства за това, че по пътя на реализацията на проекта са възникнали сериозни проблеми.

По официална информация Алексей Милер е обсъдил с румънските си колеги контрактите за доставка на газ в Румъния до 2030 г. и „перспективите за развитие на съществуващите и създаване на нови транзитни мощности”. Според източниците на „Комерсант” обаче преговорите биха могли да прераснат в по-сериозен проект – промяна на направлението на газопровода „Южен поток” през Румъния, вместо през България.

През януари тази година при посещението у нас на тогавашния руски президент Владимир Путин беше подписано междуправителствено споразумение за строителството на българска територия на „Южен поток” на паритетни начала. Газапроводът би трябвало да стигне от Русия до България по дъното на Черно море (900 км). По-нататък маршрутът на планирания газпровод се разклонява: през Гърция по дъното на Адриатическо море към Италия и през Сърбия и Унгария в Австрия.

Като цяло договореностите със София по газопровода са постигнати още през миналата година, обаче има детайли, които пречат на реализацията на проекта. Така например, пише „Комерсант”, българският министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров е настоявал на правото на собственост на българската страна върху частта от газопровода, минаващ през територията й, и на правото на собственост на оператора на проекта. Изданието коментира, че и сега властите в България настояват собствеността на газопровода да е на българската държава, докато Газпром би искал той да се оформи като руска собственост. 

Вестникът допълва, че подобни трудности Газпром има и в Сърбия и Унгария, и коментира в тази връзка, че основното препятствие по пътя на реализацията на проекта е не толкова несговорчивостта на правителствата на източноевропейските страни, а недоверието на ЕС като цяло към Газпром и Русия.

От Газпром не са коментирали ситуацията. От друга страна, според някои руски експерти, идеята за преориентирането на „Южен поток” през Румъния е икономически обоснована, тъй като пътят през Черно море до Румъния е със 100 км по-кратък от този до България, така че подводната част на газопровода, която се изчислява на около 10 млрд. долара, ще струва с 12% по-евтино.

Според анализатори обаче „румънският вариант” засега се използва от Газпром само като аргумент при преговорите с България. Освен това в схемата за развитие на газовия отрасъл на Русия до 2030 г. въвеждането в действие на „Южен поток” се отлага от 2013 г. на 2015 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:35 | 20.10.08 г.
fallback
Още от Свят виж още