fallback

Оставки и уволнения след пореден брокерски гаф във Франция

Изпълнителният директор на Caisse d'Epargne напуска след „инцидент при търговия“, с който двама брокери донесоха загуба от 600 млн. евро

10:25 | 20.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Изпълнителният директор на френската банка Caisse d'Epargne Шарл Мильо е взел решение да поеме отговорността за поредния брокерски скандал в страната и да напусне поста си. 

Проблемът, който е накарал Мильо да предприеме тази стъпка, е „търговският инцидент“, при който брокерският екип на банката е донесъл загуба от 600 млн. евро, съобщава ВВС.

В края на миналата седмица стана ясно, че трима брокери са поели необмислени рискове и в резултат на големите пазарни колебания операциите им са донесли загуби в размер на 600 млн. евро. Инцидентът е станал при търговия с деривативни инструменти, като според първоначалните преценка причина за загубата е превишаването на лимитите и откриване на прекомерно големи позиции.

Като следствие от случилото се ръководителят на брокерското звено е бил уволнен, а екипът му ще понесе значителни санкции. Изпълнителният директор Мильо е заявил, че ще поеме отговорността си и ще напусне, без да има претенции към дължимите му суми. Генералният директор на банката също е бил освободен от поста си.

В обръщение, разпространено от АФП, Мильо заявява: „Тази загуба е резултат от извънредно голямата волатилност на пазарите през въпросния период и нарушаване на инструкциите, които бяха дадени от мен и от Борда на директорите. Поемам цялата отговорност за случилото се. Посвещавайки целия си живот на Caisse d'Epargne, никога и в нито един момент не съм помислял да избягам от отговорностите си“.

Загубите, нанесени от сделките, бяха оповестени, след като беше съобщено, че спестовната банка планира сливане с друга финансова институция - Banque Populaire.

Френският президент Никола Саркози направи изявление, в което обяви загубите на банката за „неприемливи“. Министърът на финансите Кристин Лагард пък се обяви за специален одит на френските банки. Призиви за по-стриктен контрол на финансовия сектор в страната започнаха да се чуват още в началото на годината, когато брокерът Жером Кервиел донесе загуба от близо 5 млрд. евро на Societe Generale.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още