fallback

Петролът започва седмицата с повишение

ОПЕК може да намали производството на петрол с между 1 и 2 млн. барела на ден

08:53 | 20.10.08 г.

Петролът започна седмицата с повишение, след като стана ясно, че ОПЕК може да намали значително производството на петрол през следващите месеци. Ниските цени на суровината, които паднаха с повече от 50 на сто от пиковата си стойност през юли, може да накарат страните членки на ОПЕК да намалят значително доставките си на петрол.

„ОПЕК се опитва да действа превантивно и да посрещне бъдещ спад в потреблението на петрола“ коментира пред Bloomberg анализаторът Гавин Уенд от Fat Prophets Funds Management визирайки глобалната криза. Според него, „няма да бъдем свидетели на значителни понижения от тук нататък“.

Фючърсите за доставка на лек суров петрол през ноември се повишиха с 1,9 на сто (1,34 долара) до 73,19 долара за барел. Това бе второто повишение на петрола след като в края на миналата седмица ноемврийските фючърси регистрираха ръст от 2,9 на сто (2 долара) и се продаваха на 71,85 долара за барел.

Лондонският сорт Брент също регистрира ръст. Договорите с доставка през ноември повишиха цената си с 1,5 на сто (1,5 долара) до 70,65 долара за барел.

Миналата седмица членките на ОПЕК се срещнаха във Виена, където обсъждаха бъдещата стратегия на организацията. Всички страни от организацията смятат, че производството на петрол трябва да бъде ограничено, но все още няма консенсус с колко да бъде намалението. Според президента на организацията, цитиран от Bloomberg, може да очакваме понижение в доставката с между 1 и 2 млн. барела на ден. Според анализатори, през септември, доставките на петрол от ОПЕК са били 32,2 млн. барела на ден.

По прогнози на Goldman Sachs, цените на петролните фючърси може все още да не са стигнали дъното си. Според анализатори на инвестиционната банка, черното злато може да се понижи с още 44 на сто, но това ще стане в случай, че световната икономика изпадне в рецесия.

Специалисти от Fat Prophets Funds Management, смятат обаче, че в момента пазарите са движени повече от паника и цените на петрола са прекалено ниски. Световното потребление расте с по-високи темпове, от колкото разработването на нови находища. Според Гавин Уенд цените на петрола трябва да се стабилизират около 80 долара за барел, за да оправдаят бъдещи инвестиции в разработване и развитие на петролните находища.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още