fallback

Morgan Stanley съветва да се продават мексикански и южнокорейски акции

Финансовата институция понижи прогнозата си за икономическия растеж в двете страни през 2009 г.

13:44 | 18.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Morgan Stanley съветва клиентите си да продават мексикански и южнокорейски акции, тъй като забавянето на световната икономике ще се отрази по-зле на тези две държави отколкото на останалите развиващи се пазари, съобщава Bloomberg.

„Икономиката на Южна Корея изглежда няма възможност да преодолее спада в износа. Банковата система на страната е по-уязвима в сравнение с повечето страни в региона, поради острата си зависимост от краткосрочно междубанково финансиране“, се казва в доклада на Джонатан Гарнър, анализатор в Morgan Stanley.

По-рано тези седмица от Standard & Poors предупредиха, че корейската Kookmin Bank, както и други шест банки в страната могат да изпитат ликвидни затруднения, поради затягането на кредитния пазар.

„В Мексико рисковете са общоикономически, като основната заплаха е свързана с очакванията за по-лоши финансови резултати на компаниите през 2009 г. Потребителският сектор е с много висок дял в икономиката на страната“, смята още Гарнър.

Според анализатори, пониженията на стоковите пазари в Латинска Америка и отдръпването на инвеститорите слага край на периода на най-бързия икономически ръст в региона от повече от три десетилетия.

Morgan Stanley понижи прогнозата си за икономическия растеж в Южна Корея от 5% на 3,8%, а в Мексико – от 3% на 0% за 2009 г.

Основният южнокорейски борсов индекс Kospi отчита понижение от 36% от началото на годината, а мексиканският Bolsa отстъпва с 31 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още