fallback

МВФ е готов да финансира Украйна с 14 млрд. долара

В следващите две-три седмици е възможно да се стигне до споразумение, смятат представители на властите в страната

21:01 | 17.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) е готов да финансира Украйна с 14 млрд. долара, които да помогнат за стабилизирането на финансовата система в страната, е заявил днес представител на украинските власти, цитиран от Ройтерс.

По думите на Олександър Шлапак, заместник на украинския президент виктор Юшченко, Украйна трябва първо да се договори с МВФ за критериите, които ще трябва да посрещне, за да получи финансиране. Според Шлапак, в следващите две-три седмици е възможно да се стигне до някакво споразумение.

Сумата, за която може .да кандидатства Украйна е между 10 и 14 млрд. долара, на база квотите й във фонда.

Председателят на украинския Парламент, Арсений Яценюк, уточни, че държавата може да национализира част от банките, които имат затруднения. Такова решение, обаче може да стане повод за сблъсъци между Юшченко и министър-председателя Юлия Тимошенко, се казва още в публикацията на Ройтерс.

Със старта на мисията на МВФ в Украйна, рейтинговата агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на страната от BB- на B+. От Standard & Poor's обявиха, че ще поставят под наблюдение рейтинга на страната, който в момента е B+, с възможност за евентуално понижение в сряда, следващата седмица.

Анализаторите са загрижени относно нестабилността на украинската валута и несигурността в банковата система на страната. Украйна е четвъртата страна след Унгария, Сърбия и Исландия, която търси помощ от МВФ от началото на месеца.

Допълнително напрежение внася и засилващата се вражда между президента Юшченко и премиерът Тимошенко. Двамата бивши съюзници от „Оранжевата революция“ през 2004 г. вече открито се противопоставят един на друг.

Миналата седмица Виктор Юшченко разпусна парламента и насрочи предсрочни избори на 7 декември тази година. Държавният глава обвини Юлия Тимошенко, че умишлено е разрушила управляващата коалиция. Тимошенко от своя страна заяви, че разпускането на парламента е безотговорно и ще търси отмяна на решението по съдебен път.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още