fallback

Буш: Възстановяването на кредитния пазар ще отнеме време

Днес американският президент даде изявление пред Сената по повод действията на администрацията в подкрепа на финансовите пазари

18:14 | 17.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Предприетите мерки за възстановяване на кредитния пазар ще отнемат известно време преди да дадат ефект, заяви днес американският президент Джордж Буш в изявление пред Сената по повод действията на администрацията в подкрепа на финансовите пазари, осъществени през последните седмици.

Президентът отхвърли твърденията, че плановете на правителството за придобиване на акции на някои финансови компании представляват опит за национализация. „Случаят просто не е такъв“, обобщи Буш.

По думите му, американското правителство ще успее да си върне „инвестицията“ от 700 млрд. долара за придобиване на проблемни активи от финансовия сектор.

Американският президент потвърди становището, че началото на кризата се крие в ниските лихвени проценти в световен мащаб, които са довели до „свръхкредитиране“ и впоследствие до верижна реакция, когато цените на недвижимите имоти за започнали да падат.

Към момента борсовите индекси в САЩ се търгуват „на зелено“, след като по-рано днес стартираха търговията на отрицателна територия. Към момента Dow Jones отчита повишение от 0,1% до 8 986,42 пункта, а S&P 500 бележи ръст от 0,4% до 950,18 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:14 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още