fallback

Куба на път да влезе сред големите играчи на петролния пазар

Обемът на залежите в териториалните води на страната се оказва два пъти по-голям от очакваното

11:47 | 17.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Държавната петролна компания на Куба съобщава, че страната вероятно притежава залежи от над 20 млрд. барела в териториалните си води, което е два пъти повече от предварителните очаквания на страната, предава ВВС. Прогнозите са, че до средата на 2009 година ще бъде започната работа по разработването на източниците.

Ако изчисленията на Cubapetroleo се окажат верни, то Куба би се наредила в топ 20 на държавите, притежаващи петролни залежи. Прогнозираните залежи са доста близки до притежаваните от САЩ (21 млрд. барела) и двойно по-големи от мексиканските (11,7 млрд. барела), показват данни на Oil & Gas Journal.

При подобни залежи страната би могла да повиши благосъстоянието си неимоверно, което от своя страна би оказало подкрепа на комунистическия режим. До момента производството на петрол в островната държава възлиза на 60 хил. барела дневно, а залежите в териториалните води на Мексиканския залив, които са предоставени на страната още през 1977 година, не са разработвани.

Прогнозите на компанията са базирани на сравнителен анализ въз основа на геологичната структура на бреговете на САЩ и Мексико, която е доста сходна с кубинската, допълва информационната агенция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още