fallback

Щатски хедж фонд със спасителна оферта за затруднената SkyEurope

SkyEurope се смята от анализатори за един от най-изложените на риск европейски превозвачи

13:23 | 16.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският хедж фонд York Capital Management е предложил да спаси нискотарифния превозвач SkyEurope, който е близо до колапс след няколко години на сериозни загуби, съобщи Financial Times.

SkyEurope се смята от анализатори за един от най-изложените на риск европейски превозвачи в условията на вълната от преструктурирания в авиацията.

Спасителната оферта от фонда е единственото конкретно предложение, което е получила британската инвестиционна банка Rothschild, назначена миналия месец да търси нови източници на финансиране.

York вече е най-големият акционер в SkyEurope Holding с дял от 29,9 на сто, както и най-големият кредитор на групата. Фондът е предложил да придобие всички акции на оператора SkyEurope Airlines на номинална стойност.

От SkyEurope Holding са заявили, че ще продължат да търсят алтернативни инвеститори, които евентуално да оценят по-високо бизнеса на групата, но все пак са решили да започнат преговори с York.

York е предложил и „значителна капиталова инжекция“, която да посрещне необходимостта на превозвача от ликвидност, след като сделката бъде приключена.

SkyEurope е създадена в Братислава през 2001 г. и осъществи първично публично предлагане във Виена и Варшава през 2005 г.

За 12-те месеца до края на август авиокомпанията е превозила 3,8 млн. пътници. Въпреки това обаче няколкото години на трупаща се загуба заплашват оцеляването на групата. York вече е отпуснал два заема на превозвача. Компанията беше принудена да преструктурира дейността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:05 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още