fallback

ЕЦБ отпуска 5 млрд. евро на Унгария

Борсата и форинтът потънаха вчера заради опасенията на инвеститорите, че страната може да бъде следващата, погълната от кризата

11:57 | 16.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще отпусне заем в размер на 5 млрд. евро на Унгарската централна банка, за да помогне за възстановяването на кредитния пазар в страната, засегнат от глобалната финансова криза, съобщи Bloomberg.

Споразумението ще подкрепи усилията на централната банка на страната да налее евро ликвидност на местния пазар. Унгария не е част от еврозоната. 

В началото на седмицата от Международния валутен фонд заявиха, че ще предоставят техническа помощ на Унгария и са готови да обсъдят спешно евентуална финансова помощ.

Основният унгарски фондов индекс, както и форинтът потънаха вчера заради опасенията на инвеститорите, че страната може да бъде следващата, погълната от кризата. Някои търговски банки прекратиха тази седмица отпускането на кредити в чуждестранна валута и търсенето на пазара на държавни облигации „пресъхна“.

Форинтът поскъпна днес с 3,2 на сто до 263,12 форинта за евро, след като вчера падна със 7,1 на сто до 271,84 форинта за едно евро.

Индексът BUX се понижава към момента с 6,7 на сто до 13 513,30 пункта, след като вчера падна с 11,9 на сто. Азиатските и европейските индекси днес паднаха заради опасенията, че световната икономика ще навлезе в рецесия.

Кризата засяга по-уязвимите развиващи се пазари, тъй като инвеститорите се насочват към по-сигурни активи. Кредитите в чуждестранна валута за унгарските потребители и бизнес, наред със забавящия се растеж и най-големия бюджетен дефицит в Източна и Централна Европа, превръщат Унгария в жертва на изтеглянето на инвестиции, смятат икономисти.

Централната банка на Унгария планира „комплексен“ пакет от мерки за наливане на ликвидност на пазара на държавни облигации, цитира Dow Jones Newswires вчерашно изказване на зам.-председателя на банката Юлия Кирай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:30 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още