fallback

Munich Re: Кредитната криза ще засили позициите на застрахователите

Представители на големи застрахователни компании в Русия обаче не очакват изменение на баланса на силите във финансовия сектор

12:31 | 16.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на управителния съвет на най-голямата в света презастрахователна компания Munich Re Николаус фон Бомхард е заявил, че кредитната криза ще измени баланса на силите във финансовата система в света, т.е. основна роля вече ще започнат да имат застрахователните компании, а не банките, съобщи Ройтерс.

Бомхард е посочил още, че застрахователните компании в Германия едва ли ще се възползват от заделените от правителството 500 млрд. евро за спасяване на финансовия сектор.

Представители на големи застрахователни компании в Русия обаче са заявили, че изменение на баланса на силите във финансовия сектор в полза на застрахователите в страната понастоящем е невъзможен, съобщава вестник „РБК daily”. Въпреки това някои от участниците на финансовия пазар предполагат, че животозастрахователите може да привлекат част от клиентите на инвестиционните фондове, разочаровани от ефективността на инвестициите в инструменти на фондовия пазар.

Финансовата криза е подронила доверието към фондовете, стремящи се към висока печалба, но при висок риск, и когато този риск се е реализирал на практика, е започнала паника, която е „погребала” спекулативния пазар, смятат застрахователи.

На този фон застраховката „живот” е стабилен и консервативен финансов инструмент, гарантиращ на клиентите стабилни, макар и не много високи печалби, коментират руски застрахователи.

Според анализатори руските застрахователни компании не се нуждаят понастоящем от „антикризисни” средства, а едва ли ще се стигне до необходимост от държавна поддръжка и при по-нататъшно развитие на финансовата криза. Почти сигурно е обаче, че ще има известно забавяне на развитието на застрахователния сектор и навярно ще се стигне до консолидация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:01 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още