fallback

Г-8 прави среща за реформа на глобалната финансова система

Най-силните икономики в света са постигнали съгласие за реформи, форумът се събира до седмици заради кризисната ситуация на пазарите

09:44 | 16.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Лидерите на страните от Групата на осемте най-развити икономики (Г-8) са постигнали съгласие за провеждане на форум с участието и на други водещи икономики, на който да бъдат обсъдени варианти за промяна на глобалната финансова система, информира ВВС.

Този ход идва след изявлението на френския президент Никола Саркози, който каза, че лидерите на страните от ЕС са подкрепили плановете за съвместно подпомагане на финансовия сектор. Това негово изказване дойде в края на първия ден от двудневната среща на правителствените ръководители на 27-те държави, която се провежда в Брюксел.

В съвместно становище лидерите на страните от Г-8 (САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Германия, Канада, Япония и Русия) заявяват, че трябва да бъдат направени промени в „регулаторните и институционалните режими за световния финансов сeктор, за да бъдат изгладени дисбалансите, станали видими от настоящата криза“, предава ВВС. Съобщението гласи още, че организацията е насочила вниманието си към „среща на лидерите с ключови държави, в подходящ момент в близко бъдеще за приемане на дневен ред за реформи, които да посрещнат предизвикателствата на 21-ви век“.

През последните дни призивите за реформи на глобалните финанси придобиват все по-голяма сила. Във вторник президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви, че светът се нуждае от връщане към Бретън-Уудските правила, които изискват по-голяма дисциплина и контрол върху финансовата система. Вчера подобно изказване направи и британският премиер Гордън Браун, който се обяви за наднационален контрол на сектора.

Според Браун срещата на Г-8 ще се състои „през следващите няколко седмици“.

На фона на очакванията за среща на върха, която да промени правилата на системата, фондовите пазари реагираха силно негативно на последните икономически данни за водещите икономики. След оптимизмът, задържал се едва два дни на водещите борси, през изминалите часове бяха регистрирани нови сривове в САЩ и Азия.

Основният американски индекс Dow Jones потъна с близо 8 на сто, заличавайки почти цялото си повишение от последните дни, докато на азиатския пазар разпродажбите доведоха до рекордни за последните десетилетия спадове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още