fallback

Бернанке: Мерките срещу кризата няма да имат бърз ефект върху икономиката

Според Бернанке икономиката ще функционира под потенциала си за известно време

20:16 | 15.10.08 г.

Шефът на Федералния резерв Бен Бернанке заяви днес, че усилията на правителството за успокояване на финансовите пазари и възобновяване на доверието между банките, вероятно няма да имат незабавен ефект върху икономическото съживяване, съобщи Блумбърг.

„Стабилизирането на финансовите пазари е критична първа стъпка, но дори и това да се случи, възстановяването на икономическата активност няма да стане веднага“, заяви Бернанке и добави, че икономиката ще функционира под потенциала си за известно време.

„Секторът на недвижимите имоти продължава да бъде първичният източник на слабост в реалната икономика, както и на финансовите пазари и ние станахме свидетели на забавяне на потребителските разходи, бизнес инвестициите и пазара на труда“, добави още Бернанке. „Ще отнеме време кредитните пазари да се размразят“, каза още той.

„В крайна сметка траекторията на икономическото развитие през следващите няколко тримесечия ще зависи изцяло от степента, в която кредитните и финансови пазари се завърнат към нормалното си функциониране“, допълни Бернанке.

Към 20,15 часа местно време Dow Industrial отчита спад от 4,15% до 8924 пункта, Nasdaq регистрира понижение от 4,16% до 1705 пункта, а S&P 500 пада с 5% до 948,25 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още