fallback

Гърция осигурява 28 млрд. евро за подкрепа на банковата си система

Между основните мерки, включени в плана на правителството във връзка с кризата, е повишаване на ликвидността на банките

16:35 | 15.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Гърция ще осигури 28 млрд. евро за подкрепа на банковата си система в условията на финансова криза, е заявил днес в Атина министърът на икономиката и финансите на страната Георгиос Алогоскуфис, цитиран от РИА Новости.

По неговите думи, между основните мерки, включени в плана на правителството, са повишаване на ликвидността на банките, участие на държавата в капитала на банките и вдигане на гаранциите по влоговете на гражданите.

„Планът на правителството е разчетен така, че при необходимост да можем чрез финансовата система да помогнем за развитието на икономиката на страната и да можем да се подсигурим през следващата година и по-нататък така, че повишението на лихвите по кредитите да не са отрази на гражданите и фирмите, както и на реалния сектор на икономиката като цяло”, е обяснил гръцкият министър.

Алогоскуфис е добавил: „Гръцката банкова система е безопасна и надеждна, но са възможни определени негативни последствия за нея поради повишаването на лихвите по заемите и кредитното „задушаване”, което сега се е формирало на международно ниво”.

Само преди седмица Гърция обяви, че повишава размера на изцяло гарантираните влогове на гражданите си в банките на територията на страната на 100 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още