fallback

Буш обяви план за придобиване на акции от банките в САЩ

Мерките на правителството предвиждат по-големи държавни гаранции на кредитирането и депозитите

15:34 | 14.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Джордж Буш обяви план за вливането на 250 млрд. долара за придобиването на дялове от американски банки като опит за успокоение на пазарите и предпазване на страната от навлизане в дълбока рецесия.

В официалното изявление, което Буш направи преди броени минути, той заяви, че тази и останалите стъпки, които се планират от властите, ще помогне за „завръщането на икономиката на пътя на растежа и просперитета“, предава АР.

„Усилията ни са насочени към постигането на директни ползи за американските граждани, като се цели стабилизиране на финансовата система и подпомагане на икономическия растеж“. В своята реч американският президент очерта следните три точки, по които ще се работи за постигане на заложените цели:

- използване на част от предвидените средства по спасителния план за американската финансова система на стойност 700 млрд. долара за продобиване на акции от банки,

- налагане на временни гаранции на по-голямата част от новоемитираните задължения на застрахованите от Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC) банки,

- увеличаване на правителствените гаранции на банковите сметки, които не носят лихва, което има за цел да подпомогне дребния бизнес в извършването на ежедневните му операции.

Подробности около намеренията на администрацията ще бъдат обявени по-късно днес от финансовия министър на САЩ Хенри Полсън и икономическите съветници на президента.

Администрацията на Буш планира да инвестира около 125 млрд. долара в девет щатски банки, съобщи по-рано днес Bloomberg, като се позова на свои източници.

Според президента Буш частичната национализация на попадналия под силни атаки финансов сектор е краткосрочен ход, целящ да помогне на банките да започнат да се кредитират взаимно. „Ролята на правителството ще бъде ограничена и временна“, настоя той. От изявлението стана ясно, че когато пазарите се успокоят и ситуацията стане нормална, държавата ще се изтегли от компаниите и ще намери купувач за своите дялове.

Решението да се продобиват акции от финансовите компании Буш определи като „съществена краткосрочна мярка за осигуряване на жизнеността на американската банкова система“.

Американският президент е на мнение, че „новият капитал ще помогне на стабилните банки да продължат да отпускат кредити за бизнеса и домакинствата“. Същевременно онези банки, които изпитват затруднения, ще „успеят да запълнят дупките, образували се по време на финансовата криза и така ще могат да продължат кредитирането и ще бъдат насърчени да създават работни места и икономически растеж“.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви, че задействането на мерките от спасителния план ще доведе до възстановяване на нормалното функциониране на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още