fallback

Берлускони сподели болката на инвеститорите със загуба от 1,7 млрд. евро

Италианският премиер е загубил близо една четвърт от богатството си заради спада на акциите

14:45 | 14.10.08 г.

Италианският премиер Силвио Берлускони обещава на италианците, че няма да загубят „дори едно евро“ от банковите си сметки заради кредитната криза. За разлика от това обаче най-богатият правителствен лидер в света според класацията на Forbes вече е загубил около 1,7 млрд. евро (2,3 млрд. долара) от личното си състояние, пише Bloomberg. 

72-годишният Берлускони имаше нетно богатство в размер на 9,4 млрд. долара според класацията на списанието за 2008 г. Близо една четвърт от него изчезна заради поевтиняването на акциите му в медии и банки, които се сринаха заедно с 38-процентния спад на италианския основен индекс тази година.

Миналата седмица премиерът призова италианците да не продават акции. „Не продавайте акциите се, получете си дивидентите и след 18 до 24 месеца цените ще бъдат по-реалистични“, каза на пресконференция на 9 октомври Берлускони.

Той направи и самостоятелен опит да ограничи кризата на 10 октомври, като заяви на пресконференция в Неапол, че световните лидери обмислят затваряне на финансовите пазари. По-малко от час по-късно и след опровержение от страна на Белия дом той оттегли изказването си, като заяви, че така е чул по радиото.

Преди да влезе в политиката през 1993 г. Берлускони работи като бивш певец на круизни кораби и амбулантен търговец. Натрупва състояние, като изгражда мрежа от локални телевизионни канали, които по-късно се превръщат в Mediaset SpA, най-голямата медийна компания в Италия. Чрез друга своя компания - Fininvest SpA навлиза в банковия сектор. Притежава също футболния отбор AC Milan.

Загубите

По времето, когато е изготвена класацията на Forbes през март, над две трети от богатството на Берлускони се базира на дялове в публични компании. Сега основната част от загубите му идва от понижението от 34% на акциите на Mediaset през изминалите пет месеца към вчерашна дата, което намали стойността на 40-процентния му дял до 2 млрд. евро от 2,93 млрд. евро на 12 май.

Берлускони губи също 168 млн. евро от дела си от 35% във финансовата компания Mediolanum SpA и 447 млн. евро от понижението на книжата на издателството Mondadori Editore SpA. Спадът от 33% на акциите на най-голямата инвестиционна банка Mediobanca SpA пък му коства други 74 млн. евро.

Дори и кризата да отслабне, италианските пазари може да се възстановяват бавно заради рязко забавящия се икономически ръст и нарастващата безработица. Икономиката на страната се сви с 0,3% през второто тримесечие и вероятно ще изпадне в рецесия през третото, прогнозират от асоциацията на работодателите в Италия Confindustria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 14.10.08 г.
fallback
Още от Свят виж още