fallback

САЩ ще налее $125 млрд. в Citigroup, Goldman и други големи банки

Другите компании са Wells Fargo, JPMorgan, Bank of America, Merrill, Morgan Stanley, State Street и Bank of New York Mellon

09:38 | 14.10.08 г.

Администрацията на Буш ще инвестира около 125 млрд. долара в девет от най-големите щатски банки, сред които Citigroup Inc. и Goldman Sachs Group Inc., в последния правителствен опит да укрепи доверието във финансовата система.

Предложените кешови инжекции в замяна срещу привилегировани акции са част от спасителния план на стойност 700 млрд. долара, одобрен от Конгреса, и идват след подобни ходове от страна на европейските лидери, предприети за размразяване на кредитните пазари.

Другите компании са Wells Fargo & Co., JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., Merrill Lynch & Co., Morgan Stanley, State Street Corp. и Bank of New York Mellon Corp., са съобщили източници на Bloomberg, запознати с плана.

„Взеха решение, че трябва да направят нещо драстично, и това е драстично“, коментира банков анализатор.

Покупките са нов подход за финансовия министър Хенри Полсън, който първо лансираше спасителен план, насочен към неликвидни активи, свързани с ипотеки.

Финансовото министерство планира да похарчи по 25 млрд. долара за дялове в Citigroup и JPMorgan, съобщават източниците. Други 25 млрд. долара ще бъдат поделени между Bank of America и Merrill, която се съгласи миналия месец да бъде погълната от Bank of America. Wells Fargo ще получи поне 20 млрд. долара, Goldman и Morgan Stanley ще вземат по 10 млрд., а в State Street и Bank of New York ще бъдат вложени по около 3 млрд. долара, става ясно още от информацията на източниците.

Правителството ще получи дяловете си в ценни книги, които няма да разводнят стойността на обикновените акции.

Нито една от деветте банки, които ще получат пари от правителството, не е имала избор относно решението, твърдят източниците. Всички въвлечени банки ще трябва да се съобразят с компенсационни рестрикции, определени от Конгреса.

Други 125 млрд. долара ще отидат за рекапитализация на други финансови институции в цялата страна, казват още източниците. Нийл Кашкари, служител във финансовото министерство на Щатите, вчера каза, че ще се купуват дялове от „здрави“ компании.

Очаква се днес Полсън да представи плана си на пресконференция във Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:38 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още