fallback

МВФ готов да осигури спешна финансова помощ на Унгария

Кризата оказва силно въздействие на уязвими пазари като Унгария, тъй като инвеститорите се изтеглят от по-рисковите развиващи се страни

12:08 | 13.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Унгария може да потърси помощта на Международния валутен фонд (МВФ), за да се справи с ефекта от световната финансова криза, след като фондовият пазар и форинтът се сринаха миналата седмица, пазарът на държавни облигации беше замразен, съобщи Bloomberg.

МВФ ще предостави техническа помощ и е готов да обсъди спешно евентуална финансова помощ, е заявил ръководителят на фонда Доминик Строс-Кан. Финансовите министри на ЕС приеха предложението.

Кризата оказва силно въздействие на уязвими пазари като Унгария, тъй като инвеститорите се изтеглят от по-рисковите развиващи се страни, търсейки по-голяма сигурност.

Основният индекс на унгарската борса падна с 24 на сто миналата седмица, а форинтът поевтиня с 4,8 на сто. Доходността по петгодишните държавни облигации се повиши до най-високи нива от близо девет години.

Днес форинтът поскъпна тази сутрин до 252,41 форинта за евро спрямо ниво от 257,8 късно в петък. Бенчмаркът BUX се повиши с 6,98 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:39 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още