fallback

Г7: Ще наравим всичко необходимо да размразим паричните и кредитни пазари

Засега обаче не става ясно как това ще бъде постигнато

13:01 | 11.10.08 г.

Финансовите министри от групата на седемте най-развити държави, се срещнаха във Вашингтон вчера, за да обсъдят мерки за предотвратяване на задълбочаването на краха на световната финансова система.

След срещата стана ясно, че са начертани общи принципи и ще бъдат предприети всички възможни действия за размразяване на паричните и кредитни пазари. Засега обаче не става ясно как това ще бъде постигнато.

Страните от Г7 бяха подложени на силен обществен натиск за предприемане на действия за спасяване на световната финансова система чрез обща политика, с цел успокояване на пазарите и предотвратяване глобалната икономика да навлезе в рецесия.

От 15 септември насам паричните пазари буквално не работят, тъй като единствените доставчици на свежи парични ресурси са централните банки. Въпреки капиталовите инжекции и координираното смъкване на основните лихвени проценти от страна на водещите централни банки, все още има тотална липса на доверие между банките. В резултат лихвените проценти по междубанковите краткосрочни заеми достигнаха рекордни нива.

В тази връзка финансовите министри на Г7 обещават да захранват водещите банки с достатъчно кеш с цел предотвратяване на още фалити от ранга на този на Lehman Brothers.

Заради ръста на цената на финансирането и ограниченият достъп до кредитен ресурс, от инвестиционната банка Merrill Lynch прогнозираха, че икономиките от Г7 ще бъдат с най-лошо представяне от 1982 година насам.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още