fallback

Руските милиардери са загубили 230 млрд. долара от началото на кризата

Загубите на Олег Дерипаска са над $16 млрд.

18:16 | 10.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Руските милиардери, сред които са алуминиевият магнат Олег Дерипаска и футболният бос Роман Абрамович, са загубили повече от 230 млрд. долара от началото на финансовата криза, съобщава Bloomberg. Сривът на руските капиталови пазари е най-сериозният от 1998 г., когато страната обяви мораториум по външния си дълг.

Богатството на 25-мата най-богати руснаци, изчислено на база притежаваните от тях активи, се е понижило с 62% от средата на май, когато бе достигнат върхът на борсовия индекс Micex. За същия период индикаторът се понижи с 61 на сто. Глобалната кредитна криза, конфликтът в Грузия и пониженията в цените на суровините накараха чуждестранните инвеститори да изтеглят близо 74 млрд. долара от Русия от август до началото на октомври.

„През 1998 г. имаше сериозен трансфер на богатства в ръцете на руските олигарси. Сега нещата се обръщат“, смята Марк Мобиус, ръководител на фонда Templeton Asset Management Ltd., който управлява близо 30 млрд. долара на развиващите се пазари.

Собственикът на РУСАЛ, Олег Дерипаска, който е най-богатият в списъка, е загубил над 16 млрд. долара в последните месеци и миналата седмица продаде участието си в Hochtief AG and Magna International Inc. Собственикът на футболния клуб Chelsea Роман Абрамович пък е регистрирал загуби от 20 млрд. долара., на база притежаваните от него активи, без недвежимите имоти и кеша.

Най-големият губещ е Владимир Лисин, чийто дял в металургичниата компания Новолипетск се е обезценил с 22 млрд. долара.

Притежаваните от шефа на Лукойл, Вагит Алекперов, акции в компанията са загубили около 60% от стойността си и към момента се оценяват на 7,2 млрд. долара.

Поне един от руските милиардери обаче се е измъкнал „невредим“ - Михаил Прохоров, който в началото на април продаде 25-процентния си дял в Норилск Никел на Олег Дерипаска. Продажбата се осъществи точно преди цените на никела да започнат рязко да се понижават. От април досега стойността на този дял е паднала с близо 60%.

Според Павел Теплюхин от Troika Dialog Asset Management, колосалните загуби на борсата могат да доведат до ново преразпределение на активите в руската индустрия. По думите му към момента се наблюдава засилен интерес от страна на руски инвеститори към придобиване на дялове на настоящите атрактивни нива.

Много анализатори са на мнение, че залозите сега ще бъдат много по-големи от тези при приватизацията в началото на 90-те години и редистрибуцията след фалита на страната през 1998 г.

Днес фондовата борса в Русия остана затворена, като от регулаторните органи обявиха, че търговията ще бъде възстановена при подходящи условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още