fallback

Глобалната криза взе първа жертва от финансовия сектор в Япония

Японската застрахователна компания Yamato Life Insurance подаде заявление за фалит

16:43 | 10.10.08 г.

Японската застрахователна компания Yamato Life Insurance подаде заявление за фалит днес. Със задължения в размер на 269,5 млрд. йени (2,7 млрд. долара) компанията стана първата пряка жертва във финансовия сектор в Япония на американската ипотечна криза, пише Financial Times.

Фалитът на Yamato Life, която е средна по размер, е първият в сектора в страната от седем години и идва на фона на спад от 9,6% на индекса Nikkei 225 average.

Случаят с Yamato е показателен за влиянието на глобалната кредитна криза върху Япония, въпреки че страната успя да избегне острите проблеми с ликвидността, които връхлетяха другите основни пазари.

Застрахователят е изправен пред загуби в размер на 15,7 млрд. йени от инвестиции в ценни книжа, след като е насочил фокуса си към алтернативни инвестиции, които към края на септември формират 30% от неговото портфолио.

“Yamato Life не се справяха добре като животозастрахователна компания, затова залагаха на инвестициите си“, коментира анализатор от Токио.

На фона на срива на стойността на инвестициите й, компанията се e опитала да привлече капитал от трети страни, но „свиването на кредитния сектор се разпространи далеч по-бързо от очакванията“, казва Такео Наказоно, президент на Yamato Life.

От правителството се опитаха да представят фалита като специален случай – фалитът на Yamato Life е „резултат главно от уникалния бизнес модел на компанията, която покриваше високите си оперативни разходи с възвръщаeмост от инвестиции в ценни книжа“, посочи финансовият министър на страната Шоичи Накагава.

Според някои анализатори обаче това може да е само върхът на айсберга. „Изглежда като предвестник на бъдещите събития в Япония“, казва кредитен анализатор.

Фалитът на Yamato Life идва след този на първия публичен тръст за имоти в страната в четвъртък, New City Residence Investment. Компанията има задължения в размер на 112,3 млрд. йени, които не успя да покрива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още