fallback

Паричните пазари остават замразени

От 15 септември единственият заемател на пазарите на краткосрочни капитали са централните банки

16:03 | 10.10.08 г.

И днес единствените „доставчици“ на свежи парични ресурси на паричните пазари са централните банки.

Въпреки капиталовите инжекции и координираното смъкване на основните лихвени проценти от страна на водещите централни банки, доверието между банките към днешна дата не се възстановява.

„Мерките на съответните компетентни власти в целия свят за възвръщане на доверието във финансовата система изглежда не работят. Пазарните участници изглежда са крайно резервирани към отварянето на рискови експозиции към която и да е банкова институция, различна от централната банка, на каквато и да е цена“, заявиха пред Bloomberg анализатори от Barclays Capital Inc в Ню Йорк.

Цената на краткосрочното финансиране, измерена чрез тримесечния доларов Libor в Лондон, се покачи със 7 базисни пункта до 4,82% днес. В Токио лихвата по овърнайт депозитите се повиши с 262 базисни пункта до 2,47%, което е най-голямата стойност от 1998 г.

„Просто не знаеш дали банката, на която даваш пари назаем, няма да бъде тази със следващия лош баланс, което да я накара да обяви банкрут“, обясни ситуацията Сали Ауд от JPMorgan Securities, Австралия.

Кредитите между финансовите институции „секнаха“ след фалита на Lehman Brothers на 15 септември. Оттогава централните банки всекидневно наливат пари в системата, опитвайки се да върнат доверието между банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:55 | 10.10.08 г.
fallback
Още от Свят виж още