fallback

МВФ обяви готовност за спешни заеми на засегнатите от кризата страни

В момента фондът разполага с около 200 млрд. долара, които може да използва незабавно

09:27 | 10.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че е готов да отпуска пари на засегнатите от кризата държави и че е подновил системата за спешно финансиране, която беше използвана по време на азиатската криза в края на 90-те години.

„Активирах процедурите за спешни действия на МВФ, за да реагираме бързо (...). Готови сме да отговорим на исканията на всяка страна, изпитваща трудности“, заяви на пресконференция директорът на фонда Доминик Строс-Кан, цитиран от Ройтерс.

Мярката за спешни заеми на МВФ беше създадена през 1995 г., за да ускори отпускането на пари за държави в затруднена ситуация. За първи път е използвана през 1997 г. при предоставянето на помощ на Филипините, Тайланд, Индонезия и Южна Корея, сблъскали се с последиците от срива на валутите им по време на азиатската криза.

Без наличието на големи кризи и следователно – по-малко длъжници, МВФ постепенно усети спад на приходите си, който компенсира, продавайки част от златните си резерви и инвестирайки на облигационните пазари.

В момента фондът разполага с около 200 млрд. долара, които може да използва незабавно и които са сравнително малка сума на фона на хилядите милиарди долара, инжектирани през последните седмици от правителства и централни банки по целия свят.

„Смятаме, че ситуацията е много тежкa, но в същото време можем да разрешим проблемите, ако действаме бързо, енергично и концентрирано“, уверява Строс-Кан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:37 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още