fallback

Призовават Буш да търси спешно изход от кризата

От Белия дом обявиха, че днес президентът ще даде изявление, с коeто ще успокоява американците

08:44 | 10.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на демократическото мнозинство в Сената Хари Рийд призоваха Джордж Буш да свика спешна среща на лидерите на Г-8 за намиране на изход от финансовата криза, предаде AFP.

В писмо до американския президент двамата лидери демократи призовават Буш да свика спешна среща на държавните и правителствените ръководители от осемте най-развити промишлени държави Г-8 за намиране на изход от финансовата криза.

Двамата призовават Буш да заеме лидерската позиция, която американският народ и светът очакват от САЩ. Според тях срещата на Буш с министрите на финансите и шефовете на централните банки от Г-7 не е достатъчна.

Министерството на финансите трябва да предприеме бързи действия за реализирането на спасителния план за финансовите пазари, заяви кандидатът на демократите за президент Барак Обама, цитиран от Ройтерс. Макар сривът на пазарите да е много сериозно предизвикателство, сега не е моментът за страх или паника, каза сенаторът от Илинойс.

Междувременно Ройтерс съобщи, че Буш днес ще даде изявление, за да увери американците, че се предприемат всички възможни действия за стабилизиране на финансовата система.

Президентът ще увери американците, че икономическите власти агресивно предприемат всички възможни действия за стабилизиране на нашата финансова система, заяви говорителката на Белия дом Дейна Перино.

Министерството на финансите предприема бързи действия за подобряване на ликвидността, за да бъде облекчена кризата, допълни тя. Министерството, Федералният резерв и Федералната корпорация по застраховане на депозитите разполагат с необходимите инструменти за справяне с проблемите, пред които сме изправени, каза Перино.

Буш ще направи изявлението си в Розовата градина на Белия дом в 10:00 местно време (14:00 по Гринуич) преди среща с министрите на финансите от Г-7 и шефовете на Световната банка и Международния валутен фонд, заяви Перино, цитирана от AFP.

Експерти отбелязват, че през последните 22 дни държавният глава е правил 19 изявления по темата, съобщава ИТАР-ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 10.10.08 г.
fallback
Още от Свят виж още