fallback

Белият дом обмисля покупка на дялове в щатски банки

Банките, които ще участват в „операцията“, ще получат свежи средства за посрещане на плащанията, а американските данъкоплатци ще получат дял в тях

14:55 | 09.10.08 г.

Като мярка за справяне с финансовата криза администрацията на американския президент Джордж Буш обмисля придобиването на дял в някои щатски банки, съобщи АР.

АР цитира анонимен източник в администрацията, според когото планът за спасяване на финансовата система на финансовия министър Хенри Полсън ще включи инжектиране на свежи парични средства във финансовите институции срещу придобиване на дялове от техния капитал.

Така банките, които ще участват в „операцията“, ще получат свежи средства за посрещане на плащанията, а американските данъкоплатци ще получат дял в тях.

Подобни действия предприе правителството на Великобритания чрез инвестиране на близо 50 млрд. паунда, закупувайки привилегировани акции от някои финансови институции. Намеренията са 25 млрд. лири да бъдат осигурени за незабавно придобиване на такива книжа, а още 25 млрд. да бъдат заделени за бъдеща спешна намеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още