fallback

ЕП иска минималната заплата в ЕС да е поне 60% от средната

Депутатите искат също детската бедност да бъде намалена с 50% до 2012 г., а проблемът с бездомните да бъде окончателно решен до 2015 г.

13:55 | 09.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Докладът за борба с бедността в Европейския съюз (ЕС), който Европейският парламент (ЕП) прие днес с голямо мнозинство, препоръчва приемането на всеобхватен подход за решаване на този проблем, който да включва гарантиран минимален доход в размер на поне 60% от средната заплата, както и по-добър достъп до „качествена“ работа и до социални услуги, съобщиха от европарламента.

Повечето държави членки в ЕС имат национални схеми за минимални доходи, но все пак няколко нямат такива. В този смисъл депутатите насърчават държавите членки да приемат схеми за гарантиран минимален доход за социално приобщаване.

Схемите за минимални доходи трябва също така да бъдат допълнени от пакет помощни мерки за улесняване на социалната интеграция в областта на жилищното настаняване, подпомагането на образованието, обучението, преквалифицирането и обучението през целия живот.

Депутатите искат също детската бедност да бъде намалена с 50% до 2012 г., а проблемът с бездомните да бъде окончателно решен до 2015 г. Призовава се за създаването от страна на държавите членки на интегрирани политики за гарантиране на достъп до „качествени жилища на приемлива цена за всички“.

Същевременно депутатите искат държавите членки да разработят „зимен план за спешни действия“ като част от по-широка стратегия за справяне с проблема, свързан с бездомните хора, а също така и да създадат агенции, които да се занимават с предоставянето на жилища и достъпа до тези жилища.

Докладът на германската депутатка Габриеле Цимер за насърчаване на социалното включване и борбата с бедността (включително детската бедност) в ЕС бе приет от ЕП с 540 гласа „за“, 57 „против“ и 32 „въздържали се“. В него депутатите подчертават, че „наличието на работа е най-добрият начин да се избегне бедността и социалната изолация, но не винаги е гаранция за това“.

Според данните в доклада 8% от работниците в ЕС (или 17 милиона) живеят в бедност поради ниски доходи, независимо от това, че са заети, докато 15% получават крайно ниски заплати. Значителна част от населението на Общността пък продължава да живее в социална изолация, тъй като всеки пети човек обитава жилище под стандартите, а 10% живеят в домакинства, в които всички са безработни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:31 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още