fallback

Чавес: Другарят Буш отива към социализъм

Президентът на Венецуела смята, че го критикуват за действия, за които в същото време Буш е приветстван

17:21 | 08.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Венецуела Уго Чавес подложи на критика решението на Джордж Буш за бюджетна поддръжка за частни финансови компании, съобщава американската вестникарска група Маклатчи.

„Другарят Буш отива към социализъм”, цитира изданието думите на Чавес, който е напомнил, че него самия за подобни действия в икономиката в САЩ са го наричали „тиранин”.

„Ако правителството на Венецуела, например, приеме закон за защита на потребителите, в САЩ казват - „вижте Чавес, той е тиранин”, или - „Чавес регулира цените, той нарушава пазарните закони”, жалва се президентът на Венецуела.

„Те обаче не критикуват Буш заради национализацията на едни от най-големите банки в света – другарю Буш, здравейте!”, добавя Чавес.

Изданието напомня за одобрените от Буш действия по фактическата национализация на ипотечните агенции Fannie Mae и Freddie Mac, а също и за поставянето под държавен контрол на застрахователната компания AIG.

Одобреният от Буш спасителен план на стойност 700 млрд. долара също предизвиква критика сред противниците на бюджетната подкрепа за частния сектор. Затова вчера Джордж Буш призна, че е одобрил този пакет и другите мерки по държавна подкрепа на пазара по принуда.

„Аз взех решение, което в действителност противоречи на моята философия”, е казал Буш след среща с представители на фирми от щата Вирджиния.

Буш е казал още, че винаги е смятал, че „хората, направили грешка на пазара, би трябвало да понесат последствията”, но в дадения случай на него му се е наложило да предприеме мерки за подкрепа, за да не засегне крахът на Wall Street останалите американци.

„Аз съм човек с пазарни разбирания. Считам, че е необходимо на пазара да се даде възможност да работи, докато не се убедих, че в дадения случай правителството трябва да действа решително пред лицето на значителните проблеми”, заявява президентът на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:18 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още