fallback

Фалитите на компании в Япония се увеличават с 34% през септември

Кредитната криза се разпространява върху всички сектори, по-малките компании осигуряват по-трудно финансирането на растежа си

10:33 | 08.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Фалитите на компании в Япония са нараснали с 34 на сто през септември на годишна база - най-силен темп от 8 години, заради по-ниското търсене на стоки за износ и настъпването на кредитната криза във втората по големина световна икономика, съобщи Bloomberg.

Случаите на банкрут през месеца са били 1408.

Японският индекс Nikkei 225 отбелязва по време на днешната сесия най-голямо понижение от октомври 1987 г. заради опасенията, че глобалната кредитна криза ще удължи стагнацията на японската икономика. Недостигът на кредити лишава бизнеса от финансови средства, което и води до най-големия ръст на броя на фалитите от банковата криза през 2000 г. насам.

„Ние сме в рецесия“, смята Масамичи Адачи, старши икономист към JPMorgan Chase в Токио. „Компаниите от сектора на недвижимите имоти и строителството бяха в мини-балон през последните няколко години вследствие на притока на капитал от чужбина. Сега той спря“.

През септември фалитите в строителната индустрия са нараснали с 41 на сто.

Банките съкратиха отпускането на кредити заради забавянето на ръста на пазара на недвижимите имоти в страната, както и заради колапса на кредитния пазар в САЩ, вследствие на който евентуалните купувачи се въздържат от придобивания. Предприемачите пък са притиснати от високите цени на стоманата и други суровини, използвани в строителството, както и от законови промени.

Кредитната криза се разпространява и върху други сектори, като по-малките компании се оплакват от по-трудното осигуряване на финансиране на растежа си.

В промишленото производство фалитите са се увеличили с 44 на сто, в транспорта - със 133%, а във финансовия и застрахователния сектор - с 56 на сто.

Общата сума на дълговете е нараснала до 5,36 трлн. йени през септември, което е втората по големина стойност в следвоенния период в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:31 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още