fallback

ЕС ще гарантира депозитите до 50 хил. евро

Към момента гаранцията е до 20 хил. евро, имаше искания за увеличаване на прага до 100 хил. евро

16:42 | 07.10.08 г.

Финансовите министри от ЕС са постигнали споразумение да се гарантират банковите депозити до 50 хил. евро, съобщи Ройтерс, като се позовава на документ, до който агенцията е имала достъп. Към момента гаранцията е до 20 хил. евро. 

Министрите са постигнали споразумение, че таванът трябва да бъде „повишен до 50 хил. евро, като съзнават, че мнозина са решени да увеличат минимума до 100 хил. евро“, пише в документа.

Очаква се скоро Европейската комисия да направи официално предложение за промяна на правилата в ЕС относно гаранциите на депозитите.

AP също съобщава за решението да се вдигне минималната гаранция на банковите депозити до 50 хил. евро, като се позовава на френския министър на финансите Кристин Лагард.

Лагард е казала, че министрите не са успели да постигнат споразумение за повишаване нивото до 100 хил. евро, за каквото настояваше Франция.

По думите й правителствата в ЕС искат „да гарантират стабилността на банковата система“. Пред репортери тя е заявила, че лидерите на Европа са „готови да обмислят всички мерки за постигането на тази цел“.

По-рано днес ирландският министър на финансите Брайън Ленихън съобщи, че се обмисля въпросът да се гарантират спестявания до 100 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:11 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още