fallback

Исландия пред банкрут, вика МВФ на помощ

Мерките на централната банка не дават резултат и страната е изправена пред остра валутна и банкова криза

15:58 | 07.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ситуацията в Исландия продължава да се усложнява и е на път да излезе извън контрол. След като по-рано беше съобщено, че страната ще получи кредит от 4 млрд. евро от Русия, впоследствие стана ясно, че сделката е пропаднала, съобщи немскoто издание на FT. 

Заради проблемите, които връхлетяха страната, централната банка обяви мерки за стабилизиране на валутата, а властите вече очакват делегация на Международния валутен фонд.

След като национализациите във финансовия сектор не дадоха резултат и не върнаха доверието в банковата система на Исландия, централната банка обяви в националния ефир, че ще фиксира курса на кроната към еврото на ниво 131 крони за евро.

Въпреки това обаче недоверието на пазарите остана и след новината курсът беше 144 крони за евро. Положението все пак се подобрява, след като по-рано беше достигнато ниво от 230 крони за евро.

Случващото се в островната държава е толкова сложно, че властите са се обърнали за помощ към чужбина. Централната банка обяви по-рано днес, че е постигнато споразумение за кредитна линия от 4 млрд. евро от Русия, със срок на погасяване 4 години и лихвен процент с между 30 и 50 базисни пункта над лондонския LIBOR.

В крайна сметка обаче се разбра, че кредитът все още не е договорен, което допълнително утежни ситуацията. Стигна се дори до официално съобщение от пресцентъра на руския премиер Владимир Путин, в което се казва, че обявяването на сделката е станало твърде прибързано и че преговорите продължават.

Кризисната ситуация доведе до спешни мерки от страна на правителството, което е поело контрола върху цялата банкова система на страната. Плановете са чрез национализация и сливане на големите банки да се стигне до избягване на банкрути. Паралелно с това финансовото министерство е получило правото да придобие до 20 на сто от ипотечните кредити на банките и спестовните каси, които ще бъдат вкарани в специален правителствен фонд.

Очаква се след влизането на държавата в акционерните дружества да бъдат свикани общи събрания, които да доведат до ограничаване на правомощията на мениджмънта и вкарване на представители в управителните тела.

Реакцията на рейтинговата акенция Standard & Poor's беше светкавична и рейтингът на страната падна с две нива от А- на ВВВ. В съобщението на организацията се казва, че мерките на държавата са насочени към ограничаване на рисковете за бюджета, но значително ще попречат на операциите на банките в чужбина.

„До вчера вечерта изглеждаше, че банките ще могат да продължат дейността си. Днес нещата се влошиха тотално и икономиката е изправена пред реална опасност“, заяви премиерът на страната Хорде по националната телевизия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:29 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още