fallback

Лукойл и Газпром се обърнаха към Русия за заеми от милиарди долари

Руската държава ще предостави на банките в страната кредит на обща стойност близо 36,3 млрд. долара

16:25 | 07.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Четирите най-големи руски компании от петролния и газов сектор – Лукойл, Роснефт, ТНК-ВР и Газпром, се обърнаха към правителството с молба да им бъдат отпуснати кредити при пазарни условия, съобщава Интерфакс. Заемите ще се използват за погасяване на външни задължения на компаниите.

По думите на президента на Лукойл Вагит Алекперов неговата компания разчита на кредит от държавата в размер от 2 млрд. до 5 млрд. долара.

Същевременно днес стана известно, че руската държава ще предостави на банките кредит на обща стойност до 950 млрд. рубли (близо 36,3 млрд. долара) за срок не по-малко от 5 години. Това е заявил президентът Дмитрий Медведев след съвещание с икономическите министри от правителството, съобщи Итар-Тасс.

Размерът на кредита ще зависи от големината на банката, така че по предварителни разчети около половината от сумата ще отиде за подпомагане на Сбербанк, кредитът за ВТБ може да е до 200 млрд. рубли, за Росселхозбанк - до 25 млрд. рубли, а за всички останали банки – общо до 225 млрд. рубли.

Медведев е пояснил, че за отпускане на кредит за банките извън трите споменати, е необходимо да имат наличие на собствени средства, предоставени от акционерите, в размер не по-малък от 15% от уставния капитал, при съфинансиране в пропорция едно към две.

Посочените мерки са изпреварващи, за да се избегнат събитията, свързани с недостатъчната устойчивост на отделни банки, пояснява вицепремиерът и министър на финансите Алексей Кудрин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още