fallback

Русия ще кредитира Исландия с 4 млрд. евро

Заемът ще е със срок от 3 до 4 години, като лихвата ще е с 30 до 50 базисни пункта над LIBOR

12:56 | 07.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Русия ще кредитира Централната банка на Исландия с 4 млрд. евро, съобщиха днес от институцията.

Руският посланик в Исландия, Виктор Татаринцев, тази сутрин е информирал председателя на Борда на директорите на исландската централна банка, че Русия е готова да предостави кредит на институцията в размер на 4 млрд. евро. Заемът ще е със срок от 3 до 4 години, като лихвата ще е с 30 до 50 базисни пункта над LIBOR.

Правителството на Исландия е предприело стъпки по сключването на подобно споразумение преди няколко месеца. Очаква се договорът да бъде финализиран в Москва с участието на представители на правителството и Централната банка на Исландия.

Заемът ще засили значително валутните резерви на Исландия и ще подкрепи позициите на исландската крона, се казва още в съобщението на институцията.

Междувременно, днес Ройтерс съобщи, че исландското правителство ще придобие контрол над Landsbanki, която е втората по големина банка в страната. Това става след като в края на миналия месец бе национализирана третата по големина банка в страната – Glitnir. От правителството уточняват, че депозитите в банката са гарантирани и тя ще продължи да функционира по обичайния начин.

Банките в Исландия, както и икономиката й като цяло се наблюдават отблизо с оглед на световната финансова криза и рязкото поевтиняване на исландската крона тази година.

Опасенията са съсредоточени главно върху това дали исландските банки могат да рефинансират дълговете си, взети при експанзията им в чужбина през последните години. Слабостта на кроната увеличава сумата, която банките плащат за обслужване на дълговете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:06 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още