fallback

Кувейт отделя 75 млрд. долара за 5 години за петролната си промишленост

Близо 19 млрд. долара от посочените средства се предвижда да се използват за модернизация на два нефтопреработвателни завода

12:29 | 07.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Държавната Kuwait Petroleum Corp ще изразходи в следващите 5 години за развитие на петролния отрасъл на Кувейт близо 75 млрд. долара, съобщава Итар-Тасс, позовавайки се на изявление от ръководството на компанията, цитирано от местен вестник. Посочената сума значително надхвърля огласената през юни от министъра на петрола на Кувейт сума от 55 млрд. долара, предназначена за същите цели.

Близо 19 млрд. долара от посочените средства се предвижда да се използват за модернизация на два нефтопреработвателни завода, така ще техният капацитет общо да достигне 800 хил. барела на денонощие, вместо сегашните 600 хил. броя.

Други близо 15 млрд. долара ще бъдат насочени за строителство на четвъртия в емирството нефтопреработвателен комплекс с капацитет 615 хил. барела на денонощие. Останалите около 40 млрд. долара се предвижда да бъдат изразходени за реализацията на десетки други проекти от петролния сектор.

Реализацията на посочените проекти ще позволи на емирството да увеличи преработката на петрол от сегашните 936 хил. барела на денонощие до над 1,4 млн. барела на денонощие до 2012 г.

До 2020 г. Кувейт планира да достигне добив на суров нефт от 4 млн. барела на денонощие, спрямо сегашните 2,6 млн. броя. Малкото емирството е член на ОПЕК и притежава около 10% от световните запази на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:55 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още