fallback

Исландия спря временно търговията с акции на шест финансови институции

Това ще гарантира равнопоставеност между инвеститорите, докато борсата изчаква правителстовото да обяви спасителния си план

17:40 | 06.10.08 г.

Исландия е спряла търговията с акции на шест финансови институции днес, докато министрите в страната обмислят план как да ги спасят от световната финансова криза, пише The Times.

От фондовата борса в страната са решили временно да спрат търгуването на акции на банките Kaupthing, Landsbanki и Glitnir, която беше национализирана срещу 600 млн. евро, както и на три други институции - Exista, Straumur и SPRON, за да гарантират равнопоставеност между инвеститорите, докато изчакват правителството да обяви спасителните си планове.

Най-големите банки в страната са се съгласили да продадат някои от чуждестранните си активи и да внесат чуждестранната валута в родината си, за да подпомогнат банковия сектор.

Очаква се тези средства да подсилят икономиката и да предотвратят по-нататъшно отслабване на исландската крона. Миналата седмица тя загуби една пета от стойността си спрямо долара.

В момента правителството се опитва да убеди пенсионните фондове да репатрират някои от фондовете си.

От правителството на Исландия са съобщили, че няма да предложат икономически пакет от мерки за защита на банките в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още