fallback

UniCredit Group взема мерки за засилване на капиталовата си позиция

Планът предвижда инициативи на обща стойност до 6,6 млрд. евро

16:42 | 06.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бордът на директорите на UniCredit Group e одобрил през уикенда серия от мерки, които значително ще засилят капиталовата позиция на институцията, съобщиха от компанията днес.

Планът предвижда инициативи на обща стойност до 6,6 млрд. евро. Според оценките на UniCredit, показателят Core Tier 1 Basel II ще достигне 6,7% до края на годината (този показател е 5,7% в края на юни 2008 г.). Предишната цел беше 6,2%. Показателят Core Tier 1 Basel II представлява отношение на собствения капитал на банката към общата сума на активите й, претеглени според техния рисков профил.

„Последните три седмици бяха изключително предизвикателство за целия финансов сектор, което се отрази в безпрецедентна волатилност и натиск, включително и върху акциите на UniCredit. В тази обстановка планираният показател Core Tier 1 от 6,7% до края на 2008 г. се базира на очаквана печалба от 5.2 млрд. евро , което означава приблизително 0,39 евро печалба на акция преди увеличението на капитала. Разликата с предварително обявената цел от 0,52 евро на акция се дължи на влошената ситуация на финансовите пазари, което повлия на представянето на групата в дейностите, свързани с тях и поради забавяне на предварителния план на UniCredit за освобождаване от активи“, уточняват още от компанията.

Сред предвидените от банка мерки влизат изплащане на дивиденти от печалбата за 2008 г. под формата на нови акции с очакван размер от 3,6 млрд. евро, пласиране на конвертируеми капиталови инструменти на стойност до 3 млрд. евро на група институционални инвеститори, като азмерът на частта, пласирана на институционални инвеститори, ще бъде намален в зависимост от записването на предлаганите права от настоящите акционери.

Тъй като издаването на новите обикновени акции, заложени в инструментите, трябва да бъде одобрено от акционерното събрание на UniCredit и акциите да бъдат предложени първо на настоящите акционери, Бордът на директорите е взел решение да се свика извънредно общо събрание на акционерите през ноември 2008 г., с цел да завърши транзакцията колкото може по-скоро, в рамките на първото тримесечие на 2009 г., след одобрението на съответните власти. На извънредното акционерно събрание ще бъде предложено на акционерите да одобрят увеличение на капитала с 973 млн. нови обикновени акции на цена от 3,083 евро за акция (това е цената на акциите в края на търговията на италианската фондова борса на 3 октомври 2008 г.).

Т. нар. конвертируеми капиталови инструменти (CASHES) са ценни книжа, които могат да се конвертират по решение на инвеститора в нови обикновени акции, които да бъдат издадени при получаване на необходимите разрешения. Лихвата по тези ценни книжа е определена на 3-месечния EURIBOR плюс 450 базисни точки, което е в съответствие с досегашното капиталовото финансиране на банката, и на разменна цена, фиксирана на 3,083 евро, което е цената на акциите при затварянето на пазара на Италианската фондова борса на 3 октомври. Те ще могат да се преобразуват по всяко време след 40-я ден от датата на издаване и автоматично ще бъдат трансформирани в обикновени акции на UniCredit, ако цените на акциите надвишат 150% от конверсионната цена (което значи 4,6245 евро) през период до седем години от тяхното издаване.

Основните акционери и други институционални инвеститори се ангажираха да запишат до 3 млрд. евро, от които 2 млрд. евро вече са одобрени от съответните им органи, а за останалите 1 млрд. евро се очакват одобрения в близките дни.

UniCredit Markets & Investment Banking, Mediobanca и Merrill Lynch International са консултантите за реализиране на мерките за засилване на капитала, за структуриране на инструментите и са агенти по частното пласиране на конвертируемите капиталови инструменти. Те бяха избрани да проведат и предлагането на правата.

Бордът на директорите ще предложи на предстоящото акционерно събрание и да разреши освобождаването от съществуващи в момента собствени акции на пазарни цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:44 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още