fallback

Франция е в рецесия, отчита второ тримесечие на икономически спад

Според предварителните данни БВП на страната се е свил с 0,1 на сто през третото тримесечие, с толкова ще намалее и през четвъртото

12:25 | 03.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Френската икономика, която е втора по големина в еврозоната, навлиза в рецесия за първи път от над 15 години през третото тримесечие, според предварителни данни на националния статистически институт на страната Insee, съобщи Bloomberg.

Според предварителните данни БВП на страната се е свил с 0,1 на сто през третото тримесечие, след като през второто отчете спад с 0,3 на сто. Освен това от Insee очакват спад на икономиката с 0,1 на сто и през последното, четвърто тримесечие, което ще доведе до забавяне на растежа за цялата 2008 г. до 0,9 на сто, което е най-слаб темп от 1993 г. насам.

Световната кредитна криза заплашва да забави още повече растежа на глобалната икономика. От Insee очакват потребителските разходи, които подхранваха растежа през последните години, да останат в застой през второто полугодие вследствие на влошаването на условията на пазара на работна ръка и недвижими имоти.

От Insee отчитат като значими рискове пред френската икономика както кредитната криза, така и волатилните цени на петрола.

Според прогнозите на Insee икономическият ръст на Франция ще изостане от този на еврозоната за трета поредна година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:04 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още