fallback

Морските пирати край Сомалия са заплаха за световния бизнес

Пиратството вероятно ще отклони много товарни кораби от главните морски артерии по света и ще увеличи оперативните разходи и крайните цени на превозваните стоки

16:00 | 02.10.08 г.

Морското пиратство в Аденския залив край бреговете на Сомалия е струвало на търговските кораби откупи от порядъка на 18 млн. до 30 млн. долара от началото на годината досега и представлява реална заплаха за световния бизнес, казват от британския мозъчен тръст Chatham House, цитирани от Ройтерс.

В тези води пиратите са атакували повече от 30 кораба тази година. Пиратските набези превръщат дългата 3 300 км брегова линия на Сомалия в една от най-опасните в света и са заплаха за един от основните морски пътища за пренос на товари между Европа и Азия.

„Инфлацията в цената на откупите прави този бизнес все по-печеливш“, се казва в доклад на компанията.

Престъпните хайки са получавали между 500 хил. и 2 млн. долара от всеки кораб тази година, сочи проучването, озаглавено „Заплаха за международната търговия, повод за местни войни“.

Според компанията пиратството вероятно ще отклони товарните кораби от главните морски артерии по света, използвани от повече от 20 хил. плавателни съда всяка година, което ще увеличи оперативните разходи и крайните цени.

Застрахователните премии са се увеличили десетократно тази година.

Корабните компании вече смятат да заобикалят Аденския залив, избирайки по-дълги маршрути до Европа и Северна Америка около нос Добра надежда, разположен в югозападния край на Африка.

„Допълнителните седмици път и разход на гориво значително ще увеличат разходите за транспортиране на стоки. В момент, когато цената на петрола е основна грижа, всяко нещо, което води до още по-голям ръст в цените ще се смята за много сериозен проблем.“

Морските пирати стават все по-обиграни и безочливи, тъй като нищо не се предприема за борба с тяхната дейност, пише в доклада.

Според някои оценки щетите от пиратски атаки по целия свят ще достигнат над 16 млрд. долара годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още