fallback

Какво означава финансовата криза за най-старата професия

След фалити на Wall Street жриците на любовта често удвояват бизнеса си. Това обче не продължава дълго и се налага прибягване до финансови методи за разпределяне на риска

08:38 | 03.10.08 г.

Във всяка криза неминуемо има хора, които печелят от нея. Бушуващата финансова криза безспорно действа положително на една от тези групи – адвокатите. Многобройните фалити, принудителни сливания на банки и други директни резултати от финансовата криза означават много работа за адвокатите. Втората печеливша група обаче може да изненада някои – това са компаньонките.

Публикуваме изследване върху бизнеса с платена любов на Судир Венкатеш. Без никакви морални присъди Венкатеш разглежда компаньонките като обикновени икономически агенти. Преди обаче някои да помислят изследването за несериозно, трябва да отбележим, че Венкатеш е професор по социология в Колумбийския университет в Ню Йорк. Той има докторска степен по социология от Чикагския университет и в периода 1996-1999 г. преподава в Харвард. Автор е на няколко книги и документални филма на различни социологически теми.

През 1990 година кметът на Ню Йорк Рудолф Джулиани успява да прогони проституцията и сексуалната индустрия от Таймс Скуеър. Това обаче създава нов сектор в икономиката, според Венкатеш – този на високоплатените проститутки. Сега обаче жриците на любовта не обикалят сами улиците с подозрителни сводници. Те използват интернет и посещават луксозни клубове и ресторанти, където намират платежоспособните си клиенти. В изследването си Венкатеш проследява 300 високоплатени компаньонки и ефектите от финансовата криза върху техните приходи.

Едно от заключенията на професора е, че рецесиите и икономическите кризи са причина за бум на приходите на високоплатените компаньонки. Повечето от сексуалните работнички не гледат на себе си като проститутки, а по-скоро като на „сексуални психотерапевти“, нещо неразделно от съвременния лайфстайл на богатите – като инструктора по йога или личния диетолог. Много от компаньонките имат регулярни клиенти, които се възползват от услугите им по няколко пъти месечно.

Цените са в хиляди долари и много от обикновените хора, тези извън парите на големите корпорации, не могат да си позволят услугата. Съответно Wall Street бе един от основните клиентите на „луксозната“ сексуална индустрия.

Според запитаните от Венкатеш жрици на любовта икономическите кризи са позитивни, поне в краткосрочен план. Това заключение е на база на мнението на ветеранки в бизнеса, които са успели да преживеят спукването на дот-ком балона и пукането на ипотечния балон (последствията, от които са все още неясни и продължават). Според Джейн, която е бивш асистент в адвокатска кантора, обърнала гръб на правната практика заради по-високата доходност в бизнеса с платена любов, клиентите идват, за да избягат от проблемите в работата (които са многобройни по време на криза) и за да получат окуражения.

Джейн отбелязва, че след фалити на компании много от клиентите й удвояват заявките си за посещения. Целта на по-честите срещи е да се избегне упрекът на жените, които явно са доста критично към финансовите загуби на мъжете си. „Мъжете искат да бъдат мъже“, коментира Джейн „и това е, което аз им давам“.

Противно на може би много очаквания, изследването на Венкатеш показва, че около 40 на сто от всички високоплатени „сексуални“ услуги, всъщност не включват секс. Изглежда мъжете имат нужда много повече от позитивно подкрепяне отколкото от самия полов акт.

Според повечето компаньонки бумът на бизнеса им след криза продължава около 6-8 месеца, след което средствата на доскоро платежоспособните им клиенти се стопяват и визитите намаляват.

Това създава друг проблем за жените, работещи в „сексуалния сектор“ - нуждата от диверсификация на клиентите. Ако някои имат клиенти от една компания, то евентуалният фалит на тази компания (или сектор) може да значи загуба на всичките клиенти в дългосрочен план. Каролин, друга от участващите в изследването жени, коментира, че никога не оставя повече от половината й клиенти да са от един икономически сектор. „Винаги имам и адвокати – те са много надеждни - и никога не работя с твърде много брокери“, коментира Каролин.

Но Каролин е по-скоро изключение. Естеството на сектора предполага, че много от клиентите на високоплатените компаньонки разбират за тях от уста на уста. Така много от жените в сектора не могат да диверсифицират експозицията си към един сектор оптимално и зависят от клиенти, които работят заедно в сходни бизнеси. Така една криза или един фалит може да значат за много от „обектите“ на Венкатеш сериозен финансов проблем.

Решението, до което някои жрици прибягват, е да копират финансовите и застрахователните инструменти на клиентите си и така да дистрибутират риска от шокове в паричните потоци. Марта е такъв пример. Тя успява да обедини няколко свои колежки, които да депозират регулярно фиксирана сума, като ако някоя от тях има временен финансов проблем, причинен например от непредвидена загуба на много от клиентите си, има право да тегли от сметката. Съществува обаче наказателна лихва за тези, които теглят прекалено често от „фонда“.

Ако някоя като Марта или Каролин загуби клиентите си, последствията може да са сериозни. С големите приходи (и най-вероятно нулеви данъци) идва и привикването към охолен живот и големите разходи. Така за много от „обектите“ на проф. Венкатеш рязък спад в приходите е причина за болезнено акомодиране с новия начин на живот. Много от жените прибягват към предлагане на услугите си на кредит за редовни клиенти, тъй като за тях най-важното е да запазят тези клиенти. В много случаи услугите на кредит продължават няколко месеца. Според Каролин умението да запазиш клиентите си е най-важният елемент на успеха в този бизнес. „Дори след сериозна криза те ще се върнат. В крайна сметка това е Wall Street. Тези момчета рядко са извън играта за дълго“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:22 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още