fallback

Бъфет инвестира 3 млрд. долара в General Electric

GE ще привлече общо 15 млрд. долара за подобряване на ликвидността си и за нови инвестиции

11:31 | 02.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

General Electric смята да привлече 15 млрд. долара чрез продажбата на акции, за да подобри ликвидността си и да си осигури възможност за нови придобивания по време на силните сътресения на пазара, пише Ройтерс.

Според съобщението Уорън Бъфет ще инвестира 3 млрд. долара в планираното предлагане.

Новината е спомогнала за компенсиране на част от спада в цената на акциите на GE по време на вчерашната сесия, когато те са се поевтинели с 9%. Инвеститорите обаче са останали предпазливи заради проблемите на финансовото подразделение на компанията, чиято обширна дейност обхваща редица сфери – от кредитиране на средни предприятия до инвестиции в недвижими имоти.

Това е втората стратегическа инвестиция на Бъфет на разгромения финансов сектор. Миналата седмица стана ясно, че неговият финансов холдинг Berkshire Hathaway ще инвестира 5 млрд. долара в Goldman Sachs Group.

“GE е символът на американския бизнес пред света“, казва Бъфет. „Сигурен съм, че GE ще продължи да бъде успешна и за в бъдеще“.

Ходът на компанията е знак, че тя цели да подсили финансовите си позиции в период, в който САЩ са изправени пред най-голямата финансова буря от времето на Голямата депресия насам, казват инвеститори.

„Това е застрахователна политика, в случай че нещата се влошат“, смята Уейн Тич, един от мениджърите на AHA Diversified Equity Fund, част от AMBS Investments, която има акции на GE.

Той коментира, че фактът, че такава стабилна компания чувства нужда да се презастрахова, е показателен за турбулентността на пазара.

Акциите на GE изгубиха 34% от стойността си от началото на годината, което е по-голям спад в сравнение с тези на Dow Jones Industrial Average и широкия индекс S&P 500.

„Това показва, че сме близо до дъното“, казва Кемпбъл Харви, професор по финанси в университета Дюк. „Някои хора ще го приемат като негативен знак, че GE има проблеми. Аз го приемам като период, в който най-добрите инвеститори решават: „Ще купя на дъното и това е моментът.“

Berkshire ще придобие преференциални акции на GE за 3 млрд. долара, които носят 10% дивидент. Също така той има опция да купи обикновени акции за още 3 млрд. долара за 22,25 долара на акция, което е малко над едногодишното дъно от 22,19 долара, което достигнаха миналата седмица.

GE е втората по големина на пазарната капитализация (245 млрд. долара) публична американска компания.

„Това, което Бъфет чакаше с години, накрая се случва. Период с достатъчно пазарни сътресения, през който той може да договаря страхотни финансови условия за Berkshire“, казва Джеймс Армстронг, президент и портфолио мениждър в Henry H. Armstrong Associates, които имат дял от Berkshire Hathaway.

„Причината, поради която той купува толкова много в момента, е, че получава изключително добри цени. Той чакаше това в продължение на 10 години“.

Миналата седмица от GE прогнозираха, че проблемите на GE Capital, която генерира над половината от печалбата на групата, ще заличат силния ръст на продажбите на нейните високотехнологични продукти като самолетни двигатели и турбини за енергийния сектор, което ще доведе до 12% спад в печалбата на групата за 2008 г.

Продажбата на акции ще даде на компанията повече гъвкавост и ще й позволи да „действа офанзивно“ при придобивания, казва изпълнителният директор на компанията Джеф Имелт.

Наскоро GE съобщи планове да намали портфолиото си от имоти с 10 млрд. долара през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още