fallback

Сенатът прие плана, топката отново е в Камарата на представителите

Горната камара на американския парламент прие пакета от мерки за 700 млрд. долара, окончателното приемане може да дойде само след одобрение и от долната камара

08:38 | 02.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Американският Сенат прие пакета от спасителни мерки за финансовата система, който предвижда на пазара да бъдат изляти 700 млрд. долара, предава АР. При гласуването в горната камара на парламента 74 сенатори са гласували „за“ и едва 25 - „против“. Сега топката е върната обратно към Камарата на представителите, които в понеделник отхвърлиха плана, което доведе до безпрецедентен срив на американския борсов пазар.

Приетият закон упълномощавa правителството да изкупи нисколиквидните проблемни активи, които доведоха до кризата от финансовите институции. Защитниците на плана вяярват, че, ако той действа правилно, ще доведе до размразяване на стагниращия кредитен пазар и ще предотврати навлизането на САЩ в дълбока рецесия.

В променения си вариант той съдържа две задължения, за които настояваха представителите на републиканската партия – увеличаване на лимита на застраховане на федералните депозити и предоставянето на права на пазарните регулатори да променят правилата за оценяване на активи, които доведоха до избухването на кризата. По този начин лимитът на застрахователното покритие се вдига от 100 на 250 хил. долара. Освен това се предвиждат и данъчни облекчения за бизнеса и средната класа от населението в размер на 110 млрд. долара.

Въпреки това обаче все още не е сигурно, че проектът ще мине и през долната камара, тъй като е необходимо да бъдат събрани още 12 гласа в негова подкрепа. В понеделник законодателите отхвърлиха плана с 228 на 205 гласа.

След гласуването президентът на САЩ взе становище, в което изказа задоволство от действията на Сената. В обръщението си Буш заяви, че вярва в това, „че членовете на двете партии в Камарата могат да одобрят законопроекта“ и че „американският народ очаква, а икономиката се нуждае от приемането на този добър проект през тази седмица“.

Макар станалият основна тема през последните дни план да бе приет от Сената, пазарите не реагират положително на новината. Вчера в САЩ основният индекс Dow Jones приключи сесията със спад от 0,18 на сто, а фючърсната търговия до този момент показва, че борсата ще отвори със спад от още 0,93 пункта до 10 768 пункта. Подобна е и ситуацията с широкия показател S&P 500, който приключи вчерашната сесия със спад от 0,45 на сто до 1 161,06 пункта. Фючърсите на показателя преди днешната сесия пък сочат спад с още 1,11 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още