fallback

ЕК наложи 676 млн. евро глоба на „парафинова мафия“

В резултат на картелно споразумение девет компании от различни краища на света понасят глобата

17:59 | 01.10.08 г.

Европейската комисия е наложила глоба от общо 676 млн. евро на девет компании заради това, че са формирали картел, който комисията назовава „парафинова мафия“, съобщава BBC.

Всяко домакинство и бизнес в Европа вероятно са купували продукти, чиито цени са били договорени от фирмите в картела, казва комисията.

Десетата фирма от заподозрените, петролната компания Shell, успя да избегне глобата, след като разкри разобличаваща информация за дейността на картела.

Прозвището „парафинова мафия“ идва от парафина, който се използва за производство на свещи, восъчна хартия, химикали и автомобилни компоненти.

Деветте компании, на които е наложено наказанието, са американските Exxon Mobil и Sasol, испанската Repsol, италианската ENI, германските Hansen & Rosenthal, RWE и Tudapetrol, френската Total и унгарската MOL.

Срещите, които картелът си е уреждал, за да фиксира пазарните цени, са се провеждали в няколко луксозни хотела в различни точки на Европа между 1992 и 2005 г.

От комисията казват, че подобна незаконна дейност няма да бъде толерирана и предупреждават, че мениджърите и акционерите на компаниите трябва да имат това предвид.

Това е четвъртата най-голяма глоба, наложена досега от ЕС върху даден сектор.

Миналата година ЕК глоби с 992,3 млн. евро производители на асансьори и с 750,5 млн. евро производители на зъбни колела. През 2001 г. блокът наложи глоба от 790,5 млн. евро на компании за производство на витамини.

Хора и компании, които са станали жертва на дейността на картела, имат право да търсят обезщетение от националните съдилища в страните членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още