fallback

ЕК слага граница на отпусканите от европейските банки кредити

Новите правила са адекватен отговор на финансовата криза, смятат от ЕК

15:47 | 01.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Отпускането на кредити от страна на европейските банки ще бъде ограничено до определена граница, а националните надзорни органи ще имат по-широк поглед върху дейността на международните банкови групи.

Това включват предложените от Европейската комисия промени в капиталовите изисквания за банките, които целят да укрепят стабилността на финансовата система, да намалят рисковите експозиции и да подобрят надзора над банките, които оперират в повече от една страна в ЕС, съобщиха от ЕК.

По думите на еврокомисаря по вътрешния пазар Чарли Маккрийви новите правила са адекватен отговор на финансовата криза.

Една от промените предвижда по-добро управление на големи експозиции, като банките ще бъдат ограничени в отпускането на кредити над определена граница. В резултат на това, на междубанковия пазар, банките няма да могат да отпускат заеми на други банки над определена сума, а банките, които взимат кредит, ще бъдат на практика ограничени в това колко голям да е той и от кого могат да го получат.

Според планираните промени ще бъдат направени по-ясни правата и отговорностите на националните надзорни органи по отношение на международните банкови групи и сътрудничеството им ще стане по-ефективно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:37 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още