fallback

Държавна подкрепа от 25 млрд. долара за американските автомобилостроители

От GM, Ford и Chrysler казват, че могат и без тези пари, но заплашват със съкращения на хиляди служители

10:49 | 01.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Американският президент Джордж Буш одобри закон, предвиждащ заем от 25 млрд. долара за автомобилните производители, изпитващи финансови затруднения, съобщи Ройтерс.

Мярката е част от закон за предоставяне на финансиране от общо 630 млрд. долара за отбрана, образование, селско стопанство, здравеопазване и държавна подкрепа.

Планът за автомобилния сектор предвижда учредяването на фонд от 7,5 млрд. долара, гарантиращ заеми за 25 млрд. долара с преференциални условия за General Motors, Ford и Chrysler с цел подпомагане на производството на по-икономични коли.

Американските автомобилни компании са подчертали, че планът ще им помогне да получат „достъп до важни капитали в условията на кредитната криза, за да посрещнат нуждата от инвестиции в нови технологии“. Това ще е най-голямата държавна помощ за сектора, отпускана от спасяването на Chrysler през 80-те години на миналия век.

От трите щатски автомобилни гиганта са завили, че могат да се справят и без тези средства, но са предупредили също така, че в този случай работните места на хиляди техни служители биха били застрашени.

И двамата кандидати за президентските избори на 4 ноември - демократът Барак Обама и републиканецът Джон Маккейн – изказват подкрепа за заема.

Продажбите на автомобили в САЩ през август затвърдиха продължителната си тенденция на спад, като за месеца са се понижили с 11% на годишна база. Възможно е нивото им за цялата година да се окаже най-ниското от 15 години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още