fallback

Буш призова американския Конгрес да действа срещу кризата

Фючърсите върху американските индекси се повишават заради очаквания, че някакъв план ще бъде одобрен тази седмица

16:01 | 30.09.08 г.

Американският президент Джордж Буш призова този следобед американския Конгрес да вземе някакво решение по отношение на кризата.

Буш се присъедини към мнението на кандидата за президент от републиканската партия Джон Маккейн, че бездействието в случая е най-лошото нещо, което Конгресът може да направи по-време на криза, предаде AP.

Президентът заяви, че „Конгресът трябва да действа“ и че „икономиката има нужда от решителност от страна на правителството“.

Ако 700-те млрд. долара не бъдат гласувани от Конгреса, икономическите щети ще бъдат „болезнени и дълготрайни“, смята Буш.

Изявлението на Буш става, след като вчера долната камара на Конгреса отхвърли „спасителния“ план на финансовия министър Хенри Полсън.

В призива си за действие американският президент изяви разбирането си защо тази сделка е трудна за членовете на Конгреса, но добави, че американската икономика „се намира в трудна позиция и последствията ще стават по-лоши всеки ден, в който бездействаме. Ако нашата нация продължи в същата посока, последствията ще бъдат болезнени“.

Според Буш моментът е изключително важен и критичен за американската икономика. Ако Конгресът не приеме плана на Полсън под някаква форма, финансовата сигурност на милиони американци ще бъде застрашена. Фючърсите върху американските индекси сочат нагоре днес поради очакванията на инвеститорите, че някакъв спасителен план ще бъде одобрен от Конгреса тази седмица.

Днес двете камари на Конгреса са в почивка заради еврейски празник.

Американският долар продължи поскъпването си срещу еврото въпреки суматохата около спасителния план. Към момента 1,4230 долара се търгуват за едно евро, което е най-високата стойност на долара от 19 септември насам. Така ръстът на долара от началото на седмица спрямо еврото е 2,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:14 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още